Dag 2 Bilbao – Santilla del Mar

Morgonpromenad med frukoststopp (macka med underbart kaffe) till Avis. Hämtade ut en sprojlans Citroen C4 och programmerade in resans första stopp. Castro Urdiales ligger bara en halvtimma bort längs med kusten. Staden har vackra hus som vetter mot en stor hamn med en bred snygg park emellan. Iögonfallande är den gamla kyrkan som ligger i ena änden tillsammans med ett kastell vars äldsta del numera även fungerar som fyrtornsfundament. Fina gränder med klassiska överhäng som man går under och kikar in i, återigen, tillsynes genuina barer. Självklart med en radda tapas på barbordet.

Vi hade läst om en bra strand och väl vid Oriñon badade vi för första gången i Biscayabuktens svinkalla (18 grader?) vatten. Kort stopp, för jag ville upp i bergen. Denna omväg jag ville ta innebar att vi skulle missa Santander och under den fortsatta redan valde vi oftast att undvika större städer. Vi kände för att hitta landsbygden och undvika trängsel och allt för många turister. Inte så svårt skulle det visa sig.

Dalen söder om Arredondo visade sig vara mycket vacker och vägarna kunde gott mäta sig med de vackra i Alperna och Pyreneerna, där jag åkt MC. Faktum är att jag då och då nämnde att ”här skulle man åkt hoj”, vilket kanske inte alltid uppskattades av M. Slingriga vägar upp till passet La Sia på 1200 meter och sen ner igen. På tillbakavägen ett pass som visserligen inte var lika högt men med mycket spektakulära vägar och ett skönt kaffestopp i någon av de många folktomma byarna med bara gamla gubbar utanför en bar.

I Santillana del Mar parkerade vi behändigt i närheten av bykärnan, trots att det var lite av ett turistställe. Säsongen hade nog inte riktigt börjat ännu där. Bra, för ganska ostört kunde vi ta in på Hotel Altamira och promenera omkring i en mycket idyllisk liten medeltida stad. Även hotellet hade en gammal rustik känsla. Mycket mörka träslag och stora trappor med mörka mattor och gemensamma rum med gamla kolloser till soffor och fåtöljer. Rummet var också fint. Badrummet var inte medeltida som tur var, utan rentav lite lyxigt. Snyggt och stort. I Santillana del Mar åt vi sedan gott, planerade en bit av resten av resan, bokade några hotell längs vägen samt blev inbjudna till Portland av ett amerikanskt äldre par.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.