Dag 5 Från Biscaya till Atlanten

Etappen såg ganska lång ut på kartan. I princip skulle vi runda toppen av Galicien och sen komma en bra bit söderut på Spaniens norra västkust. Spanien har ju en södra västkust norr om Gibraltar (mycket väderstreck där). Vi hade dock inget emot att sitta i bilen mycket denna dag så det regnade på morgon när vi körde i väg efter grymt morgonkaffe.

Det slutade regna och ett fuktigt och prunkande grönt landskap tog oss på små vägar upp till första fyren Faro de Estaca de Bares. Nån kilometer därifrån låg den lilla byn Porto de Bares. Om jag skulle komma hit igen skulle jag vilja bo där några dagar. En jättestrand och i slutet en pytteby som antaligen är idyllisk tyst och lugn även om det skulle blandas cement när vi var där.

Det var på vägen till nästa stopp som vi kände att det luktade mint. Vi åkte genom eukalyptusskogar många gånger till nästa fyr, Cabo Ortega. Den mest spektakulära. Men svår att få med på bild ståendes precis där. Och vägen dit var minst sagt spännande på slutet. Efter ett hissnande fotostopp lät jag GPS:en ta över helt. Jag hade aldrig annars tagit en mycket suspekt höger till en väg som var fantastisk. Den ledde oss fram till Garita de Herbeira. Ett stenhus 600 meter över havet. Nästan rakt över havet.

Nu var vi hungriga och vi åkte snabbaste vägen till Cedeira. Såg ut att vara en mycket vacker stad med gott om restauranger. Vi gick till ett fiskhak som verkade populärt bland de lokala. Det var typ en snabbrestaurang med bara fisk, skaldjur etc. Att beställa var krångligt för de var inte bra på engelska och varken vi eller dom kunde det engelska ordet på de olika varianter på havsläckerheter som erbjöds. Efter lite roliga försök på servett av personalen (menade hon haj?) blev det fiskkroketter med pommes. Gott.

Sen var det bilfärd resten av eftermiddagen till ett lantligt ställe utanför Malpica en bra bit söderut. På Casa Vasca Hotel fick vi ett grymt rum med havsutsikt. Kvällen bjöd på enslig och underbar promenad till öde strand och spektakulär solnedgång vid middagen.

 

1 tanke kring ”Dag 5 Från Biscaya till Atlanten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.