Tzatziki

TzatzikiSamtidigt som jag svarar på frågor om vad jag vill ha som födelsedagspicknick skriver jag här ner ett recept på tzatziki som jag tycker är bra. Jag är rätt kräsen i och med att jag arbetat som reseledare i Grekland ett antal säsonger och det här receptet funkar bra.

Ett tag körde jag hardcore och köpte naturell yoghurt och hällde i en handduk som fick hänga över natten och droppa av sig, men nu kör jag vanlig turkisk yoghurt. Ibland saknar jag dock den där hårda vita yoghurtbullen med textilstruktur på efter en natts hängande. Den var bra för det var det lättare att få perfekt konsistens när det var torrt och jag kunde lajja med olja och vinäger så det blev perfekt i slutet. Pröva det om ni vill. Då kan ni få en lite krämigare variant av tzatziki som smakar mycket.

Ingredienser:
1 st stor burk grekisk eller turkisk yoghurt (vad är skillnaden egentligen?)
1 st gurka
1 msk rödvinsvinäger (ingen annan vinäger duger)
2 tsk olivolja
3-4 vitlöksklyftor
1-2 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått salt

Släng bort eller spara en deciliter yoghurt till nåt annat. Riv gurkan på fina sidan av rivjärnet. Gurkan kramas sedan till en bulle för att bli av med vatten. Häll i gurkan och resten av ingredienserna. Vitlöken pressas. Och rör om. Smaka av tillsätt kanske mer vinäger, men ta det lugnt med saltet. Låt stå i kylen en dag så vitlöken sprids.

Done.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.